Prăjitura cu albuș

Prăjitura cu albuș este una dintre prăjiturile copilăriei mele și a evenimentelor speciale în familia mea.  Mama o făcea de câte ori era sărbătoare sau o zi de naștere, pentru că este un desert pe care îl preferau toți, membrii familiei și eventualii musafiri sau invitați. Nu este o prăjitură cu un aspect ,,regal”, dar este o prăjitură foarte bună, la care însă trebuie să ții cont de micile detalii sau secrete ca să iasă așa cum trebuie.

Rețeta de mai jos este așa cum am preluat-o de la mama, fără artificii și fără niciun fel de adăugire. Este una dintre rețele la care țin și pe care nu am vrut să o ,,alterez” cu nimic. Hai să vedem cum se prepară și ce secrete deține!

Ingrediente

  • 10 ouă
  • 400 g zahăr
  • 8 linguri de ulei
  • 1 borcan de dulceață sau gem de 450 g
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 11 linguri de făină
  • o linurita cu praf  de copt
  • un strop de sare
  • 2 lingurițe de oțet

Precizare (mic secret): oțetul este necesar pentru a se obține o bezea mai fermă.

Mod de preparare

Blatul. Mai întâi, se separă gălbenușurile de albușuri. Se bat/ mixează gălbenușurile cu puțină sare. Se amestecă 100 g de zahăr (din cele 400 g ) cu zahărul vanilat și se adaugă în ploaie în gălbenușurile mixate.  Se mixează până când zahărul s-a dizolvat și se obține o compoziție cremoasă (vezi foto 1). Se adaugă treptat cele 8 linguri de ulei, amestecând în permanență.  Apoi, se pun, pe rând,  cele  11 linguri de făină în care s-a amestecat praful de copt și  trebuie să se obțină o compoziție care să curgă.

Într-o tavă cu pereții mai înalți, tapetată cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se uniformizează în tavă. Se dă la cuptor, la foc mediu, aproximativ 10 minute.

Bezeaua. În timp ce blatul se coace parțial (cele 10 min), se bat albușurile cu puțină sare până se întăresc, apoi se adaugă în ploaie cele 300 g de zahăr până se obține  o compoziție fermă (foto 2). Pentru mai multă siguranță se adaugă și cele 2 lingurițe de oțet și se mai bat câteva minute.

După ce au trecut cele 10 minute, se scoate din cuptor tava  cu blatul și se întinde pe blat dulceața dorită. Atenție!  Nu puneți în cantitate foarte mare dulceață, pentru că siropul din dulceață va înmuia blatul prea mult.

Eu am folosit dulceață de gutui, a cărei rețetă o puteți consulta aici:

Peste dulceață se toarnă bezeaua și se întinde uniform cu o spatulă.

Se pune la cuptor și se ține până bezeaua devine aurie.

Se scoate din cuptor, se lasă la răcit, apoi se taie în formele dorite (romb, pătrat, dreptunghi ).

Mic secret. Cuțitul cu care tăiem trebuie să fie umezit și curățit după fiecare tăiere, pentru a nu se lipi bezeaua de el. În acest fel, tăierea va fi perfectă/ aproape perfectă.

Mod de servire. Se poate servi simplă sau se adaugă deasupra fiecărei felii un fruct din dulceață (vișină, cireașă) sau se poate pune fruct proaspăt (zmeură, coacăze, afine). Noi o servim, în general, cu fruct din dulceața  de vișine, dar copiii o servesc și simplă, alături de un pahar cu suc.

Mie îmi place prăjitura cu albuș tocmai pentru simplitatea ei și pentru designul deosebit. În plus, combinația de albuș cu dulceața încorporată, îi dă un gust și o aromă aparte. Este imposibil să poți refuza această tentație dulce!

Vă doresc să o serviți cu plăcere!