Crema de zahăr ars-dulcele care rezistă timpului

Există deserturi care reușesc să păstreze în ele parfumul copilăriei, iar crema de zahăr ars este unul dintre cele mai iubite de familia mea. Simplă, dar mereu rafinată, această rețetă clasică rămâne un simbol al gusturilor de altădată, pentru că acest desert este unul pe care mama mea ni-l făcea des în copilărie și pe care îl pregătim și acum. În familia mea se prepară după o rețetă  pe care v-o împărtășesc mai jos, așa cum mi-a spus-o mama.

Ingrediente

Crema

  • 1 l lapte
  • 8-10 ouă (depinde de mărime)
  • 1 cană de 250 de ml plină cu zahăr
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilinat

Cratița în care se prepară crema se îmbracă în 7-8 linguri de zahăr caramelizat.

Etape

  1. Se pregătește cratița cu zahărul caramelizat și se lasă la răcit.

  1. Se prepară crema. Se bat ouăle cu zahărul și vanilia, omogenizându-se. Se pune treptat tot laptele, apoi se toarnă compoziția în cratița pentru copt.

  1. Cratița se pune într-o tavă cu puțină apă rece. Se introduce în cuptorul preîncălzit și după 30 de minute se mai adaugă apă rece în tavă, apoi iar la 15 min, până când compoziția din tavă se rumenește. Totul durează, la foc mare, aproximativ 45 de min.

  1. Se ia cratița cu cremă din tavă și se lasă la  răcit sau se pune într-un vas cu apă rece, să se răcească mai repede, dacă ne grăbim.
  2. După ce s-a răcit se pune deasupra un platou puțin adânc și se răstoarnă cratița cu crema, apoi se dă la frigider. Se servește rece.

Crema de zahăr ars rămâne un desert atemporal și, fie că o pregătești pentru familie, pentru prieteni sau doar pentru tine, aceasta își păstrează mereu gustul delicios și aspectul catifelat. O singură linguriță este suficientă să ne ofere un moment de răsfăț și de savoare.

Tu ce povești ai despre acest desert? Îți amintești cine ți l-a pregătit prima dată? Lasă-mi un comentariu și hai să împărtășim experiența dulce a copilăriei!