Toamna are darul de a aduce mirosuri din copilărie: mere coapte, scorțișoară, vanilie și căldura unui cuptor pornit în după-amiezile răcoroase. Prăjitura cu mere în compoziție este genul de desert pe care-l faci fără planificare, dacă ai câteva mere prin casă și ai chef de ceva dulce. Este o rețetă simplă, dar care poartă cu sine gusturi și arome ispititoare, așa cum le simțeai cândva din bucătăria bunicii sau a mamei, când răbdarea îți era pusă la încercare, în așteptarea desertului delicios.
Ingrediente
- 300 g făină
- 250 g zahăr
- 5 ouă
- 150 ml ulei
- 1 kg-1 kg și 1/2 de mere (în funcție de mărimea lor)
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- esență de vanilie (2-3 picături)
- coajă rasă de la o lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară.
Mod de preparare
Se separă albușurile de gălbenușuri, se adaugă praful de sare și se mixează bine până se obține o spumă tare.
În alt bol se amestecă gălbenușurile cu uleiul, zahărul, vanilia și coaja rasă de lămâie. După ce s-au amestecat bine, se adaugă treptat amestecul obținut peste albușurile bătute. Apoi, se încorporează treptat făina și praful de copt.
Merele se curăță de coajă și de semințe, se taie bucăți de mărime medie și se amestecă împreună cu scorțișoara, apoi se adaugă peste compoziția de aluat, amestecând ușor.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt (eu am folosit o tavă rotundă, dar se poate pune și într-o tavă dreptunghiulară) și se toarnă compoziția în ea. Se pune în cuptorul aragazului și se coace la 1800C, timp de 50-55 de minute. Pentru a verifica dacă este gata, se recurge la testul cu scobitoarea. Când o scoți din cuptor, prăjitura este pufoasă, ușor umedă de la mere și cu un parfum ademenitor.
După ce s-a făcut, se scoate din aragaz și se lasă puțin la răcit. După răcire, se presară deasupra zahăr pudră pentru un aspect frumos și pentru aromă. Se taie în ce formă se dorește, bucăți mai mari, și se servește alături de un pahar de suc sau de o cană cu lapte.










Lasă un comentariu