Rulada Pavlova-desertul elegant

Știați că fiecare desert are povestea lui și că te poartă cu gândul spre locuri sau momente în care ți-ai creat amintiri dragi? Ei bine, un astfel de desert este Rulada Pavlova cu căpșuni, un desert elegant și spectaculos, potrivit pentru ocazii speciale sau pentru momentele în care vrei să-ți surprinzi familia cu ceva deosebit și care te duce cu gândul la zilele de vară, când piața se umple de fructe roșii și zemoase. Bezeaua fină, crocantă la exterior și moale în interior, se împletește armonios cu frișca aerată și căpșunile suculente. Pentru un plus de savoare și pentru a împăca toate gusturile, poți adăuga cacao în compoziția bezelei sau fulgi de ciocolată în umplutură. Hai să vedem cum se pregătește această minunăție!

Ingrediente

  • 5-6 albușuri de ou (depinde de dimensiunea oului)
  • 200 g zahăr tos
  • 2-3 linguri zahăr pudră
  • 200 ml smântână pentru frișcă/ frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 linguri zahăr pudră
  • 300 g căpșuni proaspete
  • 50 g migdale mărunțite
  • câteva picături esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 2 linguri cacao sau 50g fulgi de ciocolată (opțional)

Mod de preparare. 1. Pregătirea bezelei. Albușurile cu un praf de sare se mixează spumă tare, până devin spumoase, apoi se adaugă treptat zahărul până se obține o bezea lucioasă și fermă. Dacă se dorește varianta cu ciocolată sau cacao, aceasta se poate încorpora în bezeaua obținută.

2.   Coacerea. Se întinde bezeaua uniform într-o tavă de aragaz tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se adaugă migdalele mărunțite, pentru gust și decor. Se coace la foc mic, timp de 25-30 de minute, până când bezeaua devine ușor crocantă la exterior, dar rămâne moale în interior.

3.  Răcirea. Se scoate tava din cuptor și se lasă bezeaua să se răcească pentru câteva minute, apoi se întoarce cu grijă pe o hârtie curată de copt (se pune hârtia deasupra bezelei și se întoarce tava). Se lasă să se răcească bine.

4. Umplutura. Se pune în vasul de la mixer frișca lichidă, mascarpone,  zahărul pudră și câteva picături de esență de vanilie. Se bate  totul până se obține o compoziție fermă și aerată.

5. Asamblarea. După ce bezeaua s-a răcit , se pune peste ea umplutura, în strat  nu foarte gros. Se taie căpșunile pe lungimea lor și se pun peste compoziția întinsă peste bezea (ele se pot amesteca și în aceasta, alături de alte fructe, dacă preferi așa sau le poți împărți- o parte în compoziție, o parte peste ea). Apoi, bezeaua cu compoziția se rulează cu grijă, ajutându-ne de hârtia de copt. E posibil să se crape pe alocuri, dar mai târziu poți acoperi crăpăturile cu fructe. Se dă la rece pentru 2 ore.

Idei de servire. După ce s-a răcit, se poate orna cu fructe sau/ și cu zahăr pudră sau cu câteva  așchii de ciocolată, după care se poate tăia și servi. Eu nu am pus zahăr pudră și nici ciocolată deasupra, preferând doar migdalele, căpșunile și câteva boabe de coacăze. Am pus însă în interior cacao sau ciocolată, în funcție de ce au cerut copiii.

Rezultatul este o ruladă fină, ușoară și răcoritoare, care se topește în gură și impresionează prin aspect și gust, fiind gata să devină vedeta oricărei mese festive.