În cele câteva călătorii ale mele în Turcia am avut ocazia de a lua contact și cu deserturile lor tradiționale. Unul dintre acestea l-am servit acasă la gazda noastră și se numește Tavuk Göğsü. Desertul își are rădăcinile mult în istorie, mai întâi în vremea Imperiului Roman, apoi a fost transmis în perioada Imperiului Otoman, fiind un desert de lux și considerat un simbol al statului. De-a lungul timpului, a devenit un desert popular în Turcia, care poate fi preparat și acasă. Tavuk Göğsü este o budincă ce conține piept de pui, dar multe persoane nu știu că acesta este ingredientul de bază. Pieptul de pui intră în combinație cu orezul sau cu amidonul de porumb, cu laptele și cu zahărul și rezultatul final este o budincă foarte bună. Hai să vedem ce conține acest desert turcesc, care mie îmi place mult!
Ingrediente (pentru 4- 5 porții)
- 1/2 piept de pui dezosat
- 150 g orez
- 60 ml apă
- 1l lapte
- sare (opțional)
- 150 g zahăr
- esență de vanilie (opțional)
- scorțișoară pentru decor
Precizare. Deși am trecut în ingrediente sare, pentru că așa apare în rețeta turcească, eu nu pun.
Un alt preparat turcesc care se face cu orez îl găsiți aici:
https://detotfelul.ro/2025/08/30/firin-sutlac-orezul-cu-lapte-in-straie-turcesti/
Bine de știut! O falsă variantă a desertului tradițional turcesc este cea economă, cu lapte, făină și unt, dar care nu conține carne, dând o textură mai fină preparatului și mai solid. I se spune Yalanci Tavuk Göğsü tocmai pentru că nu conține ingredientele tradiționale.
Mod de preparare
- Pieptul de pui se fierbe foarte bine până devine fraged, iar apoi se taie mărunt și se pasează/ pisează cu ajutorul unui zdrobitor. Eu l-am folosit pe cel pentru cartofi. Mai există și varianta de a se desface în fibre subțiri și de dimensiuni mici.
- Orezul se lasă la înmuiat timp de 2 ore, în apă călduță. După ce trece acest timp, se scurge de apă și se dă prin blender (sau printr-o râșniță) până devine fin, amestecându-se apoi cu laptele. Compoziția rezultată se pune la foc mic 10 minute, amestecând ușor.
- Se adaugă apoi carnea mărunțită și se amestecă până când crema devine omogenă.
- La sfârșit, se încorporează zahărul și se amestecă bine până când se topește în totalitate.
- Crema obținută se toarnă în castroane și se dă la răcit. Se ornează cu scorțișoară. Eu o ornez și cu bombonele colorate, deoarece le plac mult copiilor.
Afiyet olsun!









Lasă un comentariu