Cartofi gratinați, cu ciuperci și cu smântână

Rețeta de cartofi gratinați cu ciuperci și cu smântână este una pe placul familiei mele și mai ales a mea, deoarece este simplă, o poți servi la prânz sau la cină și este o rețetă specială. Rețeta îmbină simplitatea cartofilor cu gustul plăcut al ciupercilor și cu finețea smântânii, rezultând un fel de mâncare sățioasă și deosebită. Fie că îi pregătești ca garnitură lângă o friptură fragedă sau ca fel principal într-o zi în care vrei să mănânci ceva altfel, acești cartofi gratinați reprezintă o alternativă ideală la mâncărurile clasice și vor  ademeni pe oricine le simte aroma și gustul. Și vestea bună: se prepară ușor și repede!

Ingrediente

  •  6-7 cartofi mari
  • 500 g ciuperci
  • 1 ceapă mai mare
  • 1 lingură ulei
  • 1 linguriță sare
  • 100 g cașcaval (o rotiță mică)

Pentru sos

  • 4 ouă
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 1 linguriță rasă de sare

Mod de  preparare

  1. Se curăță cartofii de coajă, se taie cubulețe și se fierb în apă cu sare până sunt gata, timp de 10-15 minute. Apoi se scot și se scurg.
  2. Ciupercile se taie în 2-4 bucăți (depinde de mărime), se prăjesc într-o tigaie fără ulei până se evaporă tot lichidul. Se adaugă apoi uleiul și ceapa tocată mărunt și se amestecă bine cu ciupercile. Se mai ține pe foc tot amestecul aproximativ 3 minute.

3. Vasul pentru cuptor se unge cu ulei (eu am folosit un vas dreptunghiular de porțelan cu dimensiunile 18cm x 29 cm). În el se așează mai întâi cartofii scurși de apă, apoi ciupercile cu ceapa, care se uniformizează.

4. Sosul. Ouăle se bat cu sarea, apoi se adaugă smântâna pentru gătit și se amestecă bine. Sosul obținut se toarnă peste compoziția din tavă. Deasupra se presară cașcaval ras.

5. Se dă tava la cuptorul preîncălzit și se coace la temperatura  de 1800C, timp de 30-35 de minute, până când se rumenește preparatul.

6. Se scoate din cuptor, se porționează și se servește cald. Noi servim cartofii gratinați fie simpli, fie cu salată de roșii și ardei sau cu murături (preferăm castraveții sau gogoșarii murați).

Indiferent când alegi să îi servești, la prânz, la  o cină în familie sau într-un moment festiv, cartofii gratinați cu ciuperci și smântână vor transforma orice masă într-un moment de răsfăț culinar și vor aduce un plus de rafinament oricărei  ocazii.

În speranța că v-am ademenit cu acest fel de mâncare, vă doresc: Poftă bună!