Sunt zile atât de friguroase, încât parcă nicio haină groasă nu mai este suficientă și simți nevoia să te încălzești cu altceva. Atunci soluția nu se află în dulapul cu haine, ci în bucătărie, acolo unde poți prepara rapid o ciocolată caldă făcută în casă, groasă, catifelată, cu miros de cacao și de scorțișoară. Este o rețetă pe care am descoperit-o iarna trecută la ciocolatacuzâmbete.ro și pe care prefer să fac de câte ori venim înfrigurați de la serviciu sau de la școală, ca-n cazul copiilor, dar pe care am reinterpretat-o puțin.
Ingrediente (pentru 2 căni de ciocolată caldă)
- 500 ml lapte
- 75 g cacao
- 50 g ciocolată neagră de calitate bună (opțional)
- 75 g amidon alimentar
- 80 g zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară sau 1/2 extract de vanilie
- 1 vârf de sare (opțional)
Pentru decor
- frișcă
- bezele colorate
Bine de știut
Dacă se dorește o ciocolată de casă mai consistentă, ca o budincă, se păstrează cantitățile menționate. În schimb, dacă se dorește o ciocolată fără consistență prea mare, atunci cantitățile se pot micșora/ adapta în funcție de preferințe. La noi în casă s-au făcut ambele variante, dar o preferăm pe cea mai fluidă.
Pentru varianta cu consistență mai mare, puteți urmări aici:
https://ciocolatacuzambete.ro/ciocolata-calda/
Mod de preparare
- După ce am cântărit/ măsurat cantitățile, se pun într-un bol mai larg cacao, amidonul alimentar, zahărul. Se amestecă bine, până se omogenizează. Se pune amestecul într-un borcan foarte bine închis și se păstrează așa.
- Apoi, se cântăresc 70 g din amestecul obținut pentru ciocolata caldă și se pune într-un vas antiaderent. Se adaugă laptele și se amestecă bine, folosind un tel.
- Se pune amestecul pe aragaz, la foc mediu și se lasă la fiert până când se ajunge la o consistență dorită. După ce se înfierbântă amestecul, se mestecă în continuu cu telul, pentru a evita cocoloașele și lipirea de cratiță. Când amestecul începe să se îngroașe ușor, se adaugă bucățile de ciocolată și se amestecă până când se topesc complet. Dacă ai respectat cantitățile, dar o dorești mai fluidă, oprește focul mai repede.
- La final, se pune scorțișoara sau vanilia și, eventual un vârf de sare, dacă vrei un gust mai intens de ciocolată.
- Lăsăm ciocolata caldă aproximativ 10 minute să se răcească puțin, apoi o ornăm cu frișcă și cu bezele moi.
Ciocolata caldă ne încălzește de fiecare dată, aducându-ne și zâmbetul pe buze, grație aspectului ei și bezelelor colorate și moi. Ei, bine, bucuria are uneori gust de ciocolată caldă!






Lasă un comentariu