Cine nu iubește să aibă prin casă ceva bun de ronțăit atunci când bea o cafea, când răsfoiește o revistă sau citește o carte? Sau chiar când vede un film? Ei bine, la noi gustarea se numește sărățele și sunt preferatele copiilor, care pot să mai mănânce ceva între mesele principale. Avantajul lor este că se pot adapta gusturilor fiecăruia, deoarece poți adăuga diverse condimente, semințe sau chiar brânzeturi aromate, pentru un rezultat mereu diferit și surprinzător. Gustoase și ușor de făcut, ele poartă cu sine gustul copilăriei, pentru că îmi amintesc că și mama mea ni le făcea nouă. De la ea am rețeta aceasta, pe care și ea a scris-o în caietul ei cu rețete, de la altcineva. Pe aceasta o pregătim des, însă uneori facem și varianta cu brânză.
Ingrediente
- 2 ouă întregi
- 1 kg de făină
- o cană(1/4l) cu vârf de untură solidă
- o cană de sifon sau de apă rece.
- o lingură de sare de bucătărie
- drojdie cât o nucă (un cub)
Cantitatea este pentru 2-3 tăvi de aragaz.
Deasupra
- 1 ou
- mac, chimen sau susan
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele și se frământă o cocă tare, care se lasă la odihnit o oră. Se întinde o foaie groasă de 1/2 cm și se unge cu un ou bătut. Se presară apoi pe ea mac, chimen sau susan. Foaia se taie bețișoare/ fâșii ( aprox. o jumătate de cm) cu ruleta zimțată sau cu un cuțit încălzit, ca să nu se lipească coca de el.
În tava în care s-a pus hârtie de copt, se așază, distanțate, fâșiile tăiate. Se dă la foc tare până când sunt rumenite.
Servire
Se așază pe un platou sau pe o farfurie mai mare, întinsă. Sărățelele se servesc de câte ori îți este poftă să ronțăi ceva gustos, dar se pot servi cu succes și înainte de masă, fie că ai musafiri sau organizezi un eveniment. Fragede și crocante, ele deschid apetitul și aduc un plus de savoare oricărui moment.
Și, pentru că sărățelele nu sunt doar pentru cei mici, adulții le pot consuma alături de un pahar de vin, transformând gustarea într-un moment de relaxare.




Lasă un comentariu